Το Τμήμα έχει ως σκοπό την εκπαίδευση των φοιτητών του
στο αντικείμενο της Τεχνολογίας Τροφίμων που είναι ο κλάδος της Τεχνολογίας,
στον οποίο βιολογικές, φυσικές, χημικές και μηχανικές επιστήμες
χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της φύσης των τροφίμων, των αιτίων που προκαλούν
τις αλλοιώσεις τους και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η επεξεργασία τους, με
σκοπό την εφαρμογή των γνώσεων αυτών στην παραγωγή, τον έλεγχο, τη συντήρηση,
τη συσκευασία, τη διανομή και τη χρήση ασφαλών, θρεπτικών και οργανοληπτικά
αποδεκτών από τον καταναλωτή τροφίμων.
Το Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθ. 342 (ΦΕΚ 230 /
11-10-2001) ορίζει τα ακόλουθα:
«Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας
Τροφίμων καλύπτει τις εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας στα τρόφιμα
και ειδικότερα στη βελτίωση της παραγωγής, επεξεργασίας, διανομής,
προετοιμασίας, εξέτασης, νομοθεσίας καθώς και χρησιμοποίησης των τροφίμων,
κάνοντας χρήση των βιολογικών, φυσικών, χημικών και οικονομικών αρχών, καθώς
και των τεχνολογιών πληροφόρησης.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του
Τμήματος θα διαθέτουν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις
και δεξιότητες, ώστε να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως Τεχνολόγοι Τροφίμων
και να μπορούν:
1.Να εφαρμόζουν και να αυξάνουν τη
γνώση επί της σύστασης των τροφίμων, με γνώμονα την ποιότητα και την ασφάλειά
τους.
2.Να εκτιμούν την απόδοση του
εξοπλισμού επεξεργασίας των τροφίμων και να υποδεικνύουν με βάση τεχνικά και
οικονομικά κριτήρια τον κατάλληλο εξοπλισμό και διεργασίες παραγωγής, καθώς
επίσης και να χρησιμοποιούν τεχνικές για την εκτίμηση σημαντικών παραγόντων
ασφάλειας και ποιότητας.
3.Να είναι υπεύθυνοι για την επιλογή,
εξειδίκευση, εγκαθίδρυση και το σχεδιασμό της συνολικής διαδικασίας παραγωγής,
καθώς και για το λειτουργικό σχεδιασμό των διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων.
4.Να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν
χημικές, φυσικές, μικροβιολογικές και οργανοληπτικές εξετάσεις για την εκτίμηση
της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων και μεθόδους ελέγχου για όλους τους
μικροοργανισμούς των τροφίμων (παθογόνους, αλλοιώσεων, ζυμώσεων).
5.Να λαμβάνουν μέρος στην εκτίμηση /
αξιολόγηση των διεργασιών παραγωγής τροφίμων με τη χρήση τεχνικών, όπως η
Ανάλυση Επικινδυνότητας - Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου ( HACCP ), έτσι ώστε να
διασφαλίζεται η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.
6.Να επιβλέπουν και να εφαρμόζουν τις
μεθόδους διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων κατά την επεξεργασία τους, ώστε
να είναι σύμφωνη με διεθνώς αναγνωρισμένα συστήματα ποιότητας (π.χ. ISO 9000)
και με τις σχετικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και νομικές απαιτήσεις.
7.Να συμμετέχουν σε ερευνητικά
προγράμματα, προγράμματα ανάπτυξης νέων προϊόντων τροφίμων καθώς και
προγράμματα πολλαπλών επιστημονικών αντικειμένων.
8.Να συμβάλλουν και να λαμβάνουν μέρος
στη λειτουργία, τη διοίκηση - διαχείριση και τον έλεγχο των βιομηχανικών
μονάδων επεξεργασίας τροφίμων.
9.Να έχουν κατάλληλο υπόβαθρο για
απασχόληση στην εκπαίδευση και την έρευνα.
10.Να αναπτύσσουν δεξιότητες, ώστε να
είναι σε θέση να εκτελούν όλα τα ανωτέρω σε ατομικό ή και σε ομαδικό επίπεδο,
να συντάσσουν εκθέσεις και να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μελετών, έρευνας
κ.λπ.
11.Να υιοθετούν και να αφομοιώνουν νέες
τεχνικές, ώστε να ανταποκρίνονται στις μελλοντικές αλλαγές και εξελίξεις της
επιστήμης, της τεχνολογίας και της αγοράς.
Οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία,
εργαστηριακές ασκήσεις, φροντιστήρια, σεμινάρια, επισκέψεις σε χώρους παραγωγής
και εκπόνηση εργασιών με έμφαση στη μελέτη περιπτώσεων και τη συμμετοχική
εργασία. Ειδική βαρύτητα δίνεται στην ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων του
φοιτητή, συμπεριλαμβανόμενης της ανάπτυξης πρωτοβουλιών και της ικανότητας
επίλυσης προβλημάτων.
Στα μαθήματα γενικής υποδομής του Τμήματος
περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική, Βιολογία και
Μικροβιολογία.
Τα μαθήματα εξειδίκευσης παρέχουν γνώση της χημικής
σύστασης όλων των τροφίμων, της φυσικής, βιολογικής και βιοχημικής συμπεριφοράς
τους, των θρεπτικών απαιτήσεων του ανθρώπου και των θρεπτικών παραγόντων των
τροφίμων, της φύσης και συμπεριφοράς των ενζύμων, της μικροβιολογίας των
τροφίμων, των αλληλεπιδράσεων των συστατικών των τροφίμων μεταξύ τους καθώς και
με τα υλικά συσκευασίας και με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο, των προσθέτων και των
επιμολύνσεων, της τοξικολογίας των τροφίμων, των επιδράσεων των διαφόρων
μεθόδων βιομηχανικής επεξεργασίας, των διεργασιών και συνθηκών αποθήκευσης,
καθώς και της χρήσης της στατιστικής για το σχεδιασμό της πειραματικής εργασίας
και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων.
Επίσης, στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος
περιλαμβάνονται οι εφαρμογές και άλλων τεχνολογιών στα τρόφιμα, όπως των
υλικών, της μηχανικής, των οργάνων μέτρησης, του αυτοματισμού και της
ηλεκτρονικής, της γεωργίας και της βιοτεχνολογίας.
Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) είναι η επιστημονική – επαγγελματική ένωση και συλλογικό όργανο των Ελλήνων τεχνολόγων τροφίμων της Ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
site : www.petet.org.gr