Εγγραφή στο τμήμα - Γενικές πληροφορίες (Τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων)
16-08-2009, 02:00
Εγγραφή στο Τμήμα
Ο φοιτητής
εγγράφεται στο Τμήμα αυτοπροσώπως με την αστυνομική του ταυτότητα, είτε μέσω
τρίτου προσώπου εφόσον αυτό φέρει νόμιμη εξουσιοδότηση.
Τα
δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
1. Αίτηση που χορηγείται από τη Γραμματεία.
2. Έξι φωτογραφίες.
3. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας (επικυρωμένο).
4. Πιστοποιητικό Γέννησης από το Δήμο. (Μόνο για αγόρια)
5. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου ή πτυχίου ΤΕΕ
6. Βεβαίωση πρόσβασης στην περίπτωση αποφοίτων Ενιαίου Λυκείου.
Μετά την εγγραφή του ο φοιτητής παραλαμβάνει το Βιβλιάριο Σπουδών στο οποίο αναγράφεται
και ο Αριθμός Μητρώου Σπουδαστή (Α.Μ.), το Δελτίο Ειδικού Εισητηρίου (Πάσο) και
το Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης.
Δελτίο
Υγειονομικής Εξέτασης
Το Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης παραδίδεται συμπληρωμένο, σε αποκλειστική
προθεσμία δύο μηνών μετά την εγγραφή, στο γιατρό του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. (και όχι στη
Γραμματεία του Τμήματος). Ο γιατρός του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. εκδίδει σχετική βεβαίωση, η
οποία και συμπεριλαμβάνεται στο φάκελο του φοιτητή/τριας.
Για να συμπληρώσει το Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης ο φοιτητής/τρια πρέπει να
πραγματοποιήσει τις παρακάτω εξετάσεις:
Ακτινολογική εξέταση που μπορεί
να γίνει σε Δημόσιο Ίδρυμα ή στο Ι.Ε.Ν.Θ. στο κτίριο της οδού Μόδη 9, τηλ.
2310278094, Θεσσαλονίκη.
Παθολογική εξέταση που μπορεί
να γίνει σε Δημόσιο Ίδρυμα ή στο Ιατρείο του Α.Τ.Ε.Ι.Θ.
Διάρκεια
φοίτησης
Η φοίτηση διαρκεί στο Τμήμα, οκτώ (8) εξάμηνα σπουδών, εκ των οποίων το
τελευταίο εξάμηνο είναι πρακτική άσκηση.
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Νόμου 3549/2007, η ανώτατη
διάρκεια φοίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που
απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών
του Τμήματος, προσαυξανόμενο κατά 100% ( για το Τμήμα μας 16 εξάμηνα). Σε
εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατή η παράταση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης
μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου φοιτητή, μέχρι δύο (2) εξάμηνα, μετά από
αιτιολογημένη εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος.
Μετά την πάροδο της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, ο
φοιτητής θεωρείται ότι έχει απολέσει αυτοδικαίως την φοιτητική του ιδιότητα.
Φοιτητές
που το Σεπτέμβριο του 2007, δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο αριθμό
εξαμήνων (8 εξάμηνα), που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, μπορούν να
συνεχίσουν τις σπουδές τους μέχρι τη συμπλήρωση του ελάχιστου αυτού
αριθμού εξαμήνων και πέραν αυτού επί πέντε (5) επιπλέον ακαδημαϊκά έτη.
Φοιτητές
που το Σεπτέμβριο του 2007, έχουν ήδη συμπληρώσει τον ελάχιστο αριθμό
εξαμήνων (8 εξάμηνα), που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, μπορούν να
συνεχίσουν τις σπουδές τους επί πέντε επιπλέον ακαδημαϊκά έτη.
Φοιτητές
που το Σεπτέμβριο του 2007, έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης,
μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους επί πέντε επιπλέον ακαδημαϊκά έτη,
εφόσον το δηλώσουν εγγράφως (με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86),
διαφορετικά διαγράφονται.
Σκοποί του
Προγράμματος Σπουδών
Το πρόγραμμα
είναι δομημένο με τρόπο που να επιτρέπει στον πτυχιούχο να:
γνωρίσει και κατανοήσει τις
επιστημονικές αρχές που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
επεκτείνει τη παρεχόμενη γνώση
στην εφαρμογή της για τη παραγωγή και έλεγχο τροφίμων άρτιων τόσο από
άποψη υγιεινής όσο και από άποψη ποιότητας.
Διάρκεια
σπουδών
Οι σπουδές διαρκούν οκτώ (8) εξάμηνα και περιλαμβάνουν
θεωρητικά, φροντιστηριακά (ασκήσεις πράξης) και εργαστηριακά (γενικά &
τεχνολογικά) μαθήματα. Οι σπουδές ολοκληρώνονται με την εκπόνηση πτυχιακής
εργασίας και την πρακτική άσκηση (6 μηνών) σε παραγωγικές βιομηχανικές μονάδες,
εργαστήρια ελέγχου τροφίμων, ερευνητικά Ινστιτούτα ή δημόσιες υπηρεσίες που
ασχολούνται με τα τρόφιμα κλπ. Επίσης, εκπόνηση της πτυχιακής διατριβής όπως
και η πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης μπορεί να γίνει σε χώρες της
Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών διακρίνονται σε Γενικής
Υποδομής(ΜΓΥ), Ειδικής Υποδομής(ΜΕΥ), Ειδικότητας(ΜΕ) και
Οικονομίας-Διοίκησης-Νομοθεσίας-Ανθρωπιστικών Σπουδών(ΔΟΝΑ) γασία
Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) είναι η επιστημονική – επαγγελματική ένωση και συλλογικό όργανο των Ελλήνων τεχνολόγων τροφίμων της Ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
site : www.petet.org.gr